mandag 20. juli 2009

Cyril Jenkins

Cyril Jenkins (født 9. oktober 1889, død 15. mars 1978) er nok mest kjent for å ha komponert 'Life Divine', pliktnummeret som ble skrevet til The National Brass Band Championships of Great Britain i 1921. I tillegg til dette stykket skrev han iallfall tre andre verk for brassband, som alle har blitt tatt i bruk ved de to største britiske brassbandmesterskapene. 'Coriolanus' (1920) og 'Victory' (1929) - samt ovennevnte 'Life Divine' i forbindelse med Nationals og dessuten 'Saga of the North' ved British Open i 1965. I forbindelse med British Open to år tidligere, i 1963, var for øvrig også 'Life Divine' benyttet som pliktnummer i Belle Vue Gardens, Manchester.


Etter Nationals 24. september 1921, hvor Jenkins selv var dommer sammen med Hubert Charles Bath (1883-1945) og John Carter, ble det sagt at 'Life Divine' hadde sørget for at teknikken til de deltagende bandene hadde økt med 25% for de antatt beste og med 100% for de svakeste! St. Hilda Colliery, dirigert av William Halliwell, vant for øvrig konkurransen (og dermed 100 pund!) i Crystal Palace det året. Opprinnelig hadde Jenkins titulert tonediktet 'A Comedy of Errors'. Den tittelen ble imidlertid nærmest refusert av Herbert Whiteley. Whiteley, som var redaktør av 'the British Bandsman' fra 1906-1930 og som lenge hadde jobbet for å få seriøse komponister til å skrive for brassband, mente tittelen var useriøs og noe upassende overfor de deltakende korpsene i konkurransen - som hadde sitt fulle hyre med å spille det krevende pliktnummeret... Uansett - Jenkins gikk med på å endre tittelen på verket til det noe mer passende (iallfall etter Whiteleys mening) 'Life Divine'. En god tittel som passer med tonediktets verdighet vil nok mange kunne si!


Jenkins kom fra Swansea, nærmere bestemt ble han født i Blaengarw, i Wales. I tenårene flyttet han til Trochee for å virke som organist i Bethania Church. I 1911 vant han to prestisjetunge komponistpriser ved Camarthen National Eisteddfod. Jenkins ble beskrevet som 'one of the lesser lights' (!) i Sir Charles Stanford's composition class ved the Royal College of Music. I 1922 flyttet han, visstnok av helsemessige årsaker, til Australia. I forbindelse med British Open i 1965 ble det spøkt med at han også måtte flytte hjem igjen av helsemessige årsaker - etter å ha vært dommer i en brassbandkonkurranse (med et noe uventet og lite populært resultat...) der nede. Han døde våren 1978 i Hove, Sussex - 88 år gammel.


---


Kilder:


Fox, Iwan; "Life Divine"; http://www.4barsrest.com/articles/2008/art785f.asp


Herbert, Trevor; "The British Brass Band - A Musical and Social History" Oxford University Press (2000).


Scowcroft, Philip L.; "A second Garland of British Light Music composers"; http://www.musicweb-international.com/garlands/2nd.htm


Wilson, Peter; Chandos CD 4506; "Life Divine"; Chandos Records Ltd.


Doyen CD 178; "Brass Band Classics - Volume III"; Doyen Recordings Ltd.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar